Ο Αχ. Καβάγιας, ζωγράφος, με καταγωγή από το Αγρίνιο, συμμετείχε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο με το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων, που ανήκε στην VIII Μεραρχία Πεζικού. Στο μέτωπο τοποθετήθηκε σε υγειονομική μονάδα
[Αποοστολέας: Αντώνης Α. Καβάγιας].
[…] Στις 10 Οκτωβρίου 1940 μετατέθηκα στην Αθήνα. Δεν πρόλαβα καλά-καλά να παρουσιαστώ και κηρύχθηκε ο πόλεμος. Κατατάχθηκα στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι. Απ’ εκεί με πήγανε στην Πάτρα. Πήρα φύλλο πορείας για το Μέτωπο. Υπηρέτησα σαν τραυματιοφορέας στα πρόσω (ΙΙΙ Μοίρα Τραυματιοφορέων). Επειδή είχα λίγες γνώσεις Ιατρικής; Θαρρώ πως το δήλωσα τότε στην κατάταξη.
Με τοποθέτησαν σ’ έναν σταθμό Α’ Βοηθειών. Σταθμός, Θεός να τον κάνει τέτοιονα, ήταν ένα πρόχειρο κατάλυμα, μια καλύβα, μια σκηνή που στη στέγη της, για να μη μπάζει τα νερά της βροχής, είχαμε βάλει τσίγκους. Τήνε λέγαμε «Βίλα Βρώμα». Απ’ εκεί πέρασαν πολλοί ταλαίπωροι φαντάροι τραυματίες, Βραχωρίτες αρκετοί και μερικοί από τα Μακρυνεία. Τους περιποιηθήκαμε όπως καλύτερα μπορούσαμε. Μερικούς τους ξεψειριάσαμε κι όλας.
Θυμάμαι τον ποιητή τον Καββαδία, κάναμε γνωριμία καλή, τον Κωστάκη τον Μυριούνη. Αυτός είχε προβλήματα με τα πόδια του, είχαν πάθει κρυοπαγήματα.
Εκτός από τα πολεμικά τραύματα, μερικοί πέθαναν κι από ψύξη, θαρρώ ήταν Γενάρης του ’41. Έναν απ’ αυτούς που πέθαναν από ψύξη τον θυμάμαι γιατί είχε το όνομα του αδερφού μου και ήταν απ’ τις Παπαδάτες, τόνε λέγανε Αγησίλαο Τσάφα.
Θυμάμαι ακόμη, Πάσχα του ’41, τον βομβαρδισμό του Νοσοκομείου στα Γιάνεννα, όπου σκοτώθηκαν πολλοί γιατροί και νοσηλευτές.
Θυμάμαι ότι το Σύνταγμα που εμπήκε πρώτο στο Αργυρόκαστρο, Δεκέμβρης το ’40, ήσαντε όλοι Μεσολογγίτες. Απ’ την παραμονή μου στη «Βίλα Βρώμα» κονόμησα ρευματικά. Σε κάθε αλλαγή του καιρού ή όταν έχει υγρασία νοιώθω σουβλιές σε όλο το κορμί και κυρίως στα γόνατα. (Για να κοιμηθούμε, ουσιαστικά ύπνος στο έδαφος, στρώναμε κλάρες από δέντρα κι από πάνω βελέντζα, κουβέρτα, ό,τι υπήρχε διαθέσιμο. Όσο να ‘ναι όμως κυλάγανε από κάτω νερά.) […]
[Από το βιβλίο του Αντώνη Α. Καβάγια, Φυσική και κοινωνική ιστορία
της οικογένειας Καβάγια, Άλφα Εκδοτική, 2017]